- Nowy
Amarantus ziarno 1kg
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy.
Właściwości prozdrowotne amarantusa odkryto pod koniec ubiegłego wieku. Z tego względu obecnie uprawiany jest na niemal całym świecie, także w Polsce. Jego ziarna są beżowe lub jasnobrązowe, a kształtem i rozmiarem przypominają mak. Szarłat wyniosły - botanicznie rzecz biorąc - nie należy do zbóż, jednak ma zbliżone zastosowanie, przez co bywa klasyfikowany jako pseudozboże.
Ziarna amarantusa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K.
Szarłat wyniosły, jako pseudozboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.
Składniki:
Amarantus ziarno
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 1552 kJ/371 kcal | 776 kJ/186 kcal | 9% |
Tłuszcz, w tym: | 7,02 g | 3,51 g | 5% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g | 0% |
Węglowodany, w tym: | 58,55 g | 29,27 g | 11% |
- cukry | 1,69 g | 0,85 g | 1% |
Błonnik | 6,7 g | 3,35 g | - |
Białko | 13,56 g | 6,78 g | 13% |
Sól | 0,01 g | <0,01 g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 100g |
Witamina C | 4,2 mg | 2,1 mg | 5% |
Witamina E | 1,19 mg | 0,6 mg | 10% |
Fosfor | 557 mg | 279 mg | 80% |
Magnez | 248 mg | 124 mg | 66% |
Żelazo | 7,61 mg | 3,8 mg | 54% |
Cynk | 2,87 mg | 1,44 mg | 29% |
*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska