• Nowy
    Mak biały ziarno 1kg

Mak biały ziarno 1kg

29,49 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Indiański, Azjatycki lub Dalekiego wschodu - to najbardziej znane określenia maku białego. Wynika to z jego popularności w potrawach kuchni orientalnej. Odmiana ta jest subtelniejsza i bardziej słodka od maku niebieskiego, co nadaje jej szlachetności i sprawia, że wypieki zyskują odświętnego charakteru. Biały mak jest głównym składnikiem tradycyjnych, poznańskich Rogali Świętomarcińskich.

Mak to roślina uprawiana jeszcze w czasach starożytnych, ze względu na właściwości lecznicze, uspokajające i pozyskiwany z nasion olej spożywczy. Jego biała odmiana posiada podobne zastosowanie do maku niebieskiego, zwanego europejskim. Wzbogaca smak kutii, pierogów, strucli, pieczywa oraz wigilijnych potraw. Sprawdza się także jako dodatek ciasteczek, słodkich bułeczek, kruchych ciast i drożdżowych bułeczek. Delikatny i niepospolity mak biały bywa nawet nazywany rarytasem lub klejnotem wśród bakalii.
Biały mak jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i błonnika pokarmowego. Dostarcza także witaminy z grupy B i E oraz składniki mineralne. Przypisuje mu się działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Składniki:

Mak biały ziarno.

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Alergeny:

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Tabela wartości odżywczych:

Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 50g
Wartość energetyczna 2072 kJ/495 kcal 1036 kJ/248 kcal 12%
Tłuszcz, w tym: 37 g 18,5 g 16%
- kwasy tłuszczowe nasycone 5 g 2,5 g 14%
Węglowodany, w tym: 18 g 9 g 3%
- cukry 3 g 1,5 g 2%
Błonnik 20,5 g 10,3 g -
Białko 22 g 11 g 22%
Sól 0 g 0 g 0%
Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 50g %RWS w 100g
Witamina B6 0,44 mg 0,22 mg 31%
Miedź 0,42 mg 0,21 mg 42%
Fosfor 1022 mg 511 mg 125%
Magnez 458 mg 229 mg 122%
Żelazo 8,1 mg 4,05 mg 58%
Cynk 3,34 mg 1,67 mg 33%

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Kraj producenta:

Polska

Targroch
A4-9L HA3K-AZ3O
502 Przedmioty