• Nowy
    Popcorn ziarno 300g

Popcorn ziarno 300g

3,49 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Popcorn to prawdziwy król kinowych seansów i kinderbali. Uwielbiany przez dzieci, ale równie często jedzony przez dorosłych podczas meczów i towarzyskich spotkań. Jedna z najstarszych przekąsek na świecie, spożywana wśród Inków i Azteków w czasach przed naszą erą. 
Jak to możliwe, że z twardego, suchego ziarna kukurydzy powstaje przekąska tak chrupiąca, delikatna i smaczna jak popcorn? Te żółte kolby w większości składają się z węglowodanów. Poza tym zawierają także sporo białka i błonnika. W samym środku - jądrze - ziarna obecna jest śladowa ilość wody. Pod wpływem prażenia białka i skrobia miękną, woda ta zmienia się w parę wodną, doprowadzając do puchnięcia, a ostatecznie rozerwania ziarna. 
Popcorn bywa niesłusznie wrzucany do jednego worka z chipsami, krakersami oraz słonymi paluszkami i orzeszkami. Chociaż nie jest wskazane, by codziennie serwować go do ulubionego serialu, to popcorn dostarcza sporo białka i błonnika. Dodatkowo jest lekki - porównując stosunek objętości do kaloryczności, wypada znacznie lepiej niż pozostałe przekąski. Pod warunkiem, że zostanie przygotowany od podstaw w domu - zamiast wersji do mikrofali, pełnych aromatów i konserwantów lub kinowych bomb kalorycznych. Przygotowując popcorn nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz soli, wówczas będzie to zdrowa i wartościowa przekąska.

Składniki:

Ziarno popcornu

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Sposób przygotowania:

W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, następnie na rozgrzany olej wsypać ziarno kukurydzy. Przykryć pokrywą i podgrzewać na średnim ogniu nie podnosząc pokrywy. Gdy ustanie pękanie ziaren, zdjąć naczynia z ognia. Posolić do smaku.

Alergeny:

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Tabela wartości odżywczych:

Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 50g
Wartość energetyczna 1528 kJ/365 kcal 764 kJ/183 kcal 9%
Tłuszcz, w tym: 4,7 g 2,4 g 3%
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 0,4 g 2%
Węglowodany, w tym: 67 g 34 g 13%
- cukry 0,6 g 0,3 g <1%
Błonnik 7,3 g 3,7 g -
Białko 9,4 g 4,7 g 9%
Sól 0,09 g 0,05 g 1%
Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 50g %RWS w 100g
Tiamina (Witamina B1) 0,4 mg 0,2 mg 36%
Niacyna (Witamina PP) 3,6 mg 1,8 mg 23%
Witamina B6 0,6 mg 0,3 mg 43%
Magnez 127 mg 63,5 mg 34%
Fosfor 210 mg 105 mg 26%
Cynk 2,2 mg 1,1 mg 22%
Żelazo 2,7 mg 1,35 mg 19%

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Kraj producenta:

Polska

Targroch
A4-9L VHEX-08WJ
498 Przedmioty

10 innych produktów w tej samej kategorii: