• Nowy
    Mąka kukurydziana pełnoziarnista 500g

Mąka kukurydziana pełnoziarnista 500g

5,99 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Mąka kukurydziana zalecana jest do używania w kuchni celiaków. Otrzymujemy ją poprzez zmielenie dojrzałych ziaren kukurydzy, uprzednio poddanych suszeniu. Jest źródłem witamin: tiaminy i pirydoksyny, a także składników mineralnych: żelaza, magnezu i cynku. Dzięki temu mąka kukurydziana jest doskonałym komponentem zdrowej i zbilansowanej diety. Z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność (348 kcal/100g), może być stosowana jako element diety odchudzającej. Ceniona za swój orzechowy posmak i nadające wypiekom żółte, niekonwencjonalne zabarwienie. Za kolor mąki odpowiedzialne są karotenoidy – przeciwutleniające barwniki naturalnego pochodzenia. Dania z mąki kukurydzianej można przyrządzać alternatywnie dla dań bazujących na jej pszennej odpowiedniczce. Używana jest głównie jako składnik tortilli, bułek, muffinek, a także do zagęszczania sosów i zup. Poleca się mieszać ją z innymi mąkami, w celu uniknięcia uczucia ziarnistości. Warto pamiętać, że wypieki z mąki kukurydzianej są bardziej kruche od pszennych oraz szybciej ulegają wysychaniu, dlatego jeśli mają zostać spożyte dopiero po jakimś czasie, koniecznie należy je odpowiednio zabezpieczyć, aby pozostały świeże i wilgotne na dłużej.

Składniki

mąka kukurydziana 100%

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna
w 100g produktu
348kcal
1 469kJ
Tłuszcz, w tym: 5g
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g
Węglowodany, w tym: 66g
- cukry 2,9g
Błonnik 8,6g
Białko 5,9
Sól <0,1g

Zalecane warunki przechowywania

W suchym i chłodnym miejscu.

Kraj producenta

Polska

Naura
A3-2P VTR8-SJM4
505 Przedmioty

8 innych produktów w tej samej kategorii: