• Obecnie brak na stanie
    Mąka z samopszy BIO 400g

Mąka z samopszy BIO 400g

12,59 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
Obecnie brak na stanie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Samopsza to zboże, które zawiera bardzo dużą zawartość białka (nawet do 50% więcej niż pszenica zwyczajna). Zboże to zawiera cenne aminokwasy (fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę), które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Aminokwasy te są egzogenne, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie ? powinniśmy dostarczać je z pożywieniem.

Z ziaren samopszy można uzyskać bardzo wartościową mąkę. O jej walorach świadczy obecność mikro- i makroelementów: magnezu, żelaza, cynku, manganu. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty
w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki.

Składniki:

Mąka z samopszy* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Tabela wartości odżywczych

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna w 100g produktu: 325 kcal / 1 361 kJ
Tłuszcz, w tym: 3 g
- kwasy nasycone 0,7 g
Węglowodany, w tym: 58 g
- cukry 1,5 g
Błonnik 9 g
Białko 15 g
Sól (naturalnie występujący sód) 0,003 g

Informacja o alergenach:

Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa*, orkiszu*.

Kraj produkcji:

Polska

Niro
A3-2P 9E81-776BA

3 innych produktów w tej samej kategorii: