Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO 250ml

16,79 zł
Brutto Dostawa w ciągu 1-2 dni
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.

Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.

Wszystkie oleje firmy Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku pozyskiwany z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku) jest olejem o złotej barwie i charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olej nie zawiera kwasu erukowego.

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Właściwości Ekologicznego oleju z zarodków rzepaku Olandia:
- niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu
- kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL)
- obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
- nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
- wysoka zawartość steroli roślinnych w oleju z zarodków rzepaku wspomaga produkcję części hormonów oraz wpływa na poziom korzystnego cholesterolu (HDL)
- dzięki swoim właściwościom olej z zarodków rzepaku wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe omega-9 wspomagają ochronę skóry przed utratą wody oraz przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia.

Składniki

100% olej z zarodków rzepaku* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 62,7 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 30,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0,03 g

Zastosowanie:

Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.

Doskonale sprawdzi dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Nadaje się również do wstępnego, krótkiego smażenia, jako składnik pieczonych ciast i gotowanych potraw.

Sposób przechowywania:

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni

Olandia
A5-6L NTCK-RV2T
101 Przedmioty

14 innych produktów w tej samej kategorii: