- Nowy
Orzechy pekan 500g
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Orzechy pekan są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków.
Owoce orzesznika mają delikatnie wydłużony kształt i strukturę jądra zbliżoną do orzecha włoskiego, w mniej pofałdowanej postaci. Ich nazwa najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka indiańskich plemion - Algonkinów - zamieszkujących tereny Ameryki Północnej. Słowo pecan oznacza tam tyle co orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Mimo wszelkich podobieństw z popularnymi w Polsce orzechami włoskimi, pecany są gatunkiem, który nie zadomowił się w Europie. Jest za to najchętniej wybierany w Stanach Zjednoczonych. Orzesznik jadalny to wielkie, imponujące drzewo, jednak bardzo wrażliwe na mróz. Z tego względu w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego miłośnicy cenią go szczególnie za delikatny, maślany smak i cenne dla organizmu właściwości.
Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów, są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzenia. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin.
Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów.
Składniki:
Orzechy pekan (pecan).
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 2976 kJ/722 kcal | 1488 kJ/361 kcal | 18% |
Tłuszcz, w tym: | 71 g | 35,5 g | 51% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 5,8 g | 2,9 g | 15% |
Węglowodany, w tym: | 7 g | 3,5 g | 1% |
- cukry | 4,6 g | 2,3 g | 3% |
Błonnik | 9,6 g | 4,8 g | - |
Białko | 9 g | 4,5 g | 9% |
Sól | 0 g | 0 g | 0% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 100g |
Fosfor | 277 mg | 138,5 mg | 40% |
Magnez | 121 mg | 60,5 mg | 32% |
Żelazo | 2,53 mg | 1,27 mg | 18% |
Cynk | 4,53 mg | 2,27 mg | 45% |
*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska