Witamy w Organiczne24.pl
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
Orzechy piniowe 500g
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Orzechy piniowe to odmiana znana i uprawiana na szeroką skalę już w starożytności. Jest ceniona za wysoką zawartość cynku, witaminy K i charakterystyczny aromat. Piniole zawdzięczają go sośnie - głównie piniii (Pinus pinea) - której wyłuskane nasiona to właśnie orzechy piniowe.
Najszlachetniejsze z sosen porastają wybrzeża Morza Czarnego i Śródziemnomorskiego, gdzie były zakładane w skupiskach już w czasach antycznych. Właśnie dlatego drzewa te występują też jako sosny włoskie lub - z uwagi na kształt gęstych koron - parasolowate.
Orzeszki pini są niewielkie, o wydłużonym kształcie i kremowej barwie. Pozyskuje się je w procesie podgrzewania szyszek - w ten sposób szyszka się otwiera i uwalnia zamknięte w skorupce nasiono. Surowe mają przyjemny, słodko-kwaśny smak, jednak to proces prażenia czyni je doskonałymi i aromatycznymi. Włosi bardzo szybko poznali się na tym specjale, czyniąc go obowiązkowym składnikiem prawdziwego pesto lub chrupiącym dodatkiem do sałatek i makaronów.
Piniole, tak jak inne orzechy, dostarczają bardzo dużo potrzebnych w diecie związków chemicznych i kwasów tłuszczowych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Poza wysoką zawartością cynku i fosforu, pomagają także uzupełniać niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapnia, i sodu. Piniole są nasionami niezwykle oleistymi, dzięki czemu na ich bazie wytwarzany jest aromatyczny piniowy olej i miód.
Orzechy piniowe mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Do spożycia nadają się na surowo, po usunięciu łusek, jednak ich aromat w pełni wydziela się pod wpływem ciepła, więc często podawane są po blanszowaniu. Stanowią też niezbędny składnik pesto.
Składniki:
Orzechy piniowe
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
W temperaturze pokojowej szybko jełczeją, dlatego po otwarciu należy przechowywać je w lodówce.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 15g |
Wartość energetyczna | 2953 kJ/715 kcal | 443 kJ/107 kcal | 5% |
Tłuszcz, w tym: | 68 g | 10 g | 15% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 4,9 g | 0,7 g | 4% |
Węglowodany, w tym: | 15,6 g | 1,4 g | 1% |
- cukry | 4,6 g | 0,5 g | 1% |
Błonnik | 3,7 g | 0,6 g | - |
Białko | 14 g | 2,1 g | 4% |
Sól | 0 g | 0 g | 0% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji 15g | %RWS w 100g |
Fosfor | 575 mg | 86,3 g | 82% |
Magnez | 251 mg | 37,7 mg | 67% |
Potas | 597 mg | 89,6 g | 30% |
Żelazo | 5,5 mg | 0,83 mg | 39% |
*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska