Witamy w Organiczne24.pl
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
Soczewica zielona 500g
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
To jedna z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Obecnie jej największe plantacje porastają Kanadę, Indie, Turcję oraz USA. Należy do rodziny bobowatych, wcześniej zwanych motylkowymi. Soczewica to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Jej zielona odmiana nie jest tak często wykorzystywana jak czerwona, jednak ceni się ją przede wszystkim za delikatny smak, konsystencję i wysoką zawartość białka.
Chcemy grać w zielone!
Zieloną soczewicę doceniają przede wszystkim wegetarianie, przyczyniając się do jej częstszej obecności na stołach i w restauracyjnych kartach dań. Zawartość białka na poziomie blisko 25% oraz jego wysoka przyswajalność sprawia, że jest to doskonały zamiennik mięsa. Poza tym, te drobne, okrągłe nasiona dostarczają sporo błonnika, niewielką liczbę kalorii oraz ważne dla organizmu aminokwasy. Posiadają niski indeks glikemiczny oraz są źródłem żelaza, fosforu, magnezu, a także witamin z grupy B.
Na sypko, na szybko!
Soczewica zielona to warzywo o subtelnym smaku i szerokim zastosowaniu. Podczas obróbki termicznej nie rozpada się tak jak odmiana czerwona, zachowując sypkość. Jej ogromnym atutem jest fakt, że w przeciwieństwie do innych strączków, nie wymaga namaczania przed gotowaniem. Nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, zup, past, pasztetów, kotletów czy dań jednogarnkowych. Jako składnik farszu znakomicie komponuje się w pierogach, krokietach i zapiekanych warzywach. Przepada za towarzystwem cebulki, grzybów i świeżych ziół.
Soczewica
Soczewica jest rośliną motylkową, o strąkach zawierających jedno lub dwa nasiona o okrągłym, owalnym lub sercowatym kształcie. Ziarno soczewicy ma barwę w odcieniu brązowym, zielonym i czerwonym, charakteryzujące się nadzwyczajnym, wyrazistym smakiem. Na podstawie zawartych składników można soczewicę uznać za potężny, odżywczy składnik, pozytywnie działający na nasz organizm.
Zastosowanie
Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryn, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarować farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona doskonale uzupełnia różne sałatki.
Składniki
soczewica czerwona
Alergeny
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu |
344kcal 1 231kJ |
Tłuszcz, w tym: | 1,1g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2g |
Węglowodany, w tym: | 29,6g |
- cukry | 2g |
Błonnik | 30,5g |
Białko | 25,8g |
Sól | 0,02g |
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj producenta
Polska