

Witamy w Organiczne24.pl
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Agar spożywczy to agar, który występuje pod symbolem E406. Jest przede wszystkim składnikiem ścian komórkowych, które budują algi morskie. Dlatego nazwano go ,,morską żelatyną". Należy do grupy wielocukrów, a dokładnie mieszanki agaropektyny z agarozą. Jest substancją, która świetnie rozpuszcza się we wrzącej wodzie, natomiast pęcznieje w zimnej. Od pH roztworu zależą jego właściwości żelujące.
Agar jako żelująca substancja w proszku jest pochodzenia roślinnego. Ma bezbarwny kolor, a także nie posiada zapachu ani smaku. Zalecany jest jako dietetyczne pożywienie, ponieważ przyswaja się bardzo słabo. Pozyskiwany jest z glonów czerwonych. W 40 °C się żeluje, a rozpuszczalny jest dopiero w 85 °C. Stosowany jest w proporcjach takich samych jak żelatyna w proszku. Aby go przygotować należy wsypać proszek do wody, zamieszać, a następnie po upłynięciu 5 minut zagotować. Cały czas należy mieszać do momentu, aż całkowicie rozpuści się w wodzie.
Nazwa: Agar agar
Synonimy: agar, naturalna żelatyna
Gatunek: Czysty
Czystość: ekstrakt