Kwas mlekowy 80% 500ml

19,19 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Kwas mlekowy wykorzystywany jest przede wszystkim jako środek regulujący kwasowość substancji.

Jest również często stosowany w przemysłach takich jak tekstylia czy garbarstwo, w pszczelarstwie natomiast łączony jest z tzw. kwasem szczawiowym i mrówkowym w celu eliminacji roztocza Varroa destructor.
W przemyśle chemicznym substancję tę wykorzystuje się do produkcji kwasu akrylowego oraz glikolu propylenowego.

Kwas mlekowy może być również używany jako środek pomocny w usuwaniu brodawek, blizn, znamion czy wykwitów.
Naturalnie występuje on w kwaśnym mleku oraz wytwarzany jest w mięśniach podczas wysiłku fizycznego (odpowiedzialny za tzw. "zakwasy").

Substancja powstaje w produktach spożywczych na skutek fermentacji laktozy, zawartej w mleku oraz fruktozy, występującej w owocach oraz warzywach.
Jej obecność powoduje rozpoczęcie procesu koagulacji białek, wykorzystywanego podczas produkcji szeroko pojętego nabiału - kefirów, serów, jogurtów oraz innych produktów pochodzących od mleka.

Kwas mlekowy jest o wiele mniej szkodliwy od octu, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym.

Nazwa: Kwas mlekowy
Synonimy: Kwas 2-hydroksypropanowy, lactic acid
Gatunek: Czysty
Czystość: Czysty min. 80,5%
Wzór chemiczny: C3H6O3

ZO4T-V48U
702 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii: