

Witamy w Organiczne24.pl
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Kwas mlekowy wykorzystywany jest przede wszystkim jako środek regulujący kwasowość substancji.
Jest również często stosowany w przemysłach takich jak tekstylia czy garbarstwo, w pszczelarstwie natomiast łączony jest z tzw. kwasem szczawiowym i mrówkowym w celu eliminacji roztocza Varroa destructor.
W przemyśle chemicznym substancję tę wykorzystuje się do produkcji kwasu akrylowego oraz glikolu propylenowego.
Kwas mlekowy może być również używany jako środek pomocny w usuwaniu brodawek, blizn, znamion czy wykwitów.
Naturalnie występuje on w kwaśnym mleku oraz wytwarzany jest w mięśniach podczas wysiłku fizycznego (odpowiedzialny za tzw. "zakwasy").
Substancja powstaje w produktach spożywczych na skutek fermentacji laktozy, zawartej w mleku oraz fruktozy, występującej w owocach oraz warzywach.
Jej obecność powoduje rozpoczęcie procesu koagulacji białek, wykorzystywanego podczas produkcji szeroko pojętego nabiału - kefirów, serów, jogurtów oraz innych produktów pochodzących od mleka.
Kwas mlekowy jest o wiele mniej szkodliwy od octu, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym.
Nazwa: Kwas mlekowy
Synonimy: Kwas 2-hydroksypropanowy, lactic acid
Gatunek: Czysty
Czystość: Czysty min. 80,5%
Wzór chemiczny: C3H6O3