- Nowy
Witamy w Organiczne24.pl
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
Nasiona chia 500g
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną.
Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.
Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.
Nasiona chia dostarczają 8x więcej Omega-3 niż łosoś atlantycki, 6x więcej wapnia niż krowie mleko i aż 3x więcej żelaza, niż uznawany za jego skarbnicę szpinak.
Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.
Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, warstwę dietetycznych ciast oraz składnik wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.
Zalecana ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki dziennie, czyli 15 g.
Składniki:
Nasiona chia
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 15g | %RWS w 15g |
Wartość energetyczna | 1916 kJ/464 kcal | 287 kJ/70 kcal | 4% |
Tłuszcz, w tym: | 32,6 g | 4,9 g | 7% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 2,9 g | 0,4 g | 2% |
Węglowodany, w tym: | 7,7 g | 1,2 g | <1% |
- cukry | 1 g | 0,2 g | <1% |
Błonnik | 29,7 g | 4,5 g | - |
Białko | 20,1 g | 3,0 g | 6% |
Sól | 0,01 g | <0,01 g | <1% |
Składniki mineralne | w 100g | w porcji 15g | %RWS w 100g |
Wapń | 631 mg | 94,7 mg | 79% |
Żelazo | 7,7 mg | 1,2 mg | 55% |
Magnez | 335 mg | 50,3 mg | 89% |
Fosfor | 860 mg | 129 mg | 123% |
Cynk | 4,6 mg | 0,7 mg | 46% |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska