• Nowy
    Nasiona chia 250g

Nasiona chia 250g

8,29 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Entuzjaści szałwii hiszpańskiej twierdzą, że ta była znana i ceniona już w czasach starożytnych. Mieli się w niej lubować Aztekowie i Indianie, czerpiąc z drobnych nasion chia sprawność fizyczną i psychiczną. Jak to możliwe, że kilka tysięcy lat później w dobie zdrowego odżywiania i produktów eko dopiero odkrywamy moc tych pradawnych roślin?

Istnieją dwie – nie wykluczające się – teorie na temat pochodzenia i znaczenia słowa chia. Jedna z nich głosi, że w języku starożytnych Majów symbolizowało ono siłę. Druga zaś twierdzi, że nazwa ta powstała od słowa chian, znaczącego w języku nahualth oleisty. Prawdopodobnie już w tak odległych czasach nasi przodkowie mieli świadomość, że szałwia hiszpańska jest doskonałym surowcem do produkcji wysokogatunkowego oleju.

Szałwia hiszpańska należy do najstarszych roślin uprawnych. Jej plantacje spotykane są głównie w Meksyku i Gwatemali, a rzadziej także w Boliwii, Australii, Argentynie i Ekwadorze. W Europie nie jest jeszcze znana i stosowana na szeroką skalę. Wynika to z faktu, że nasiona chia zostały zatwierdzone jako produkt spożywczy przez Unię Europejską stosunkowo niedawno – w 2009 roku.

Chia – małe nasiona, wielka moc
Wyglądają tak niepozornie, że trudno podejrzewać je o bycie prawdziwą bombą witaminową i energetyczną. Zawarte w szałwii hiszpańskiej wartości odżywcze przyczyniają się do:

  • poprawy pamięci i koncentracji,
  • wzmocnienia odporności,
  • obniżenia poziomu złego cholesterolu,
  • likwidacji wolnych rodników (a więc opóźnienia procesów starzenia),
  • usprawnienia pracy przewodu pokarmowego,
  • poprawy stanu włosów, skóry i paznokci,
  • dodania energii i sił witalnych.

Szałwia hiszpańska nie ma określonego smaku i zapachu. Jej neutralny charakter sprawia, że może być dodawana właściwie do wszystkiego. Nie wymaga mielenia ani obróbki termicznej. Posiada za to ciekawą cechę, którą warto wykorzystać podczas przygotowywania napojów i deserów.

Chia z łatwością wchłania wodę i tłuszcz, wykazując właściwości zagęszczające. Doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtów, soków, koktajli czy kremów. Na bazie nasion chia powstają odżywcze puddingi, gęste napoje czy popularne obecnie smoothie. Szałwia hiszpańska coraz częściej stanowi także bazę deserów, składnik dietetycznych ciast i wypieków. Dodatek w postaci tych drobnych nasion pozwala nie tylko ingerować w konsystencję potraw, ale także w prosty sposób wzbogacać je o prozdrowotne właściwości.

Zalecana dzienna ilość spożycia szałwii hiszpańskiej to ok. 3 łyżeczki, czyli 15 g. Ilość składników odżywczych, jakie dostarcza ta porcja obrazuje poniższa tabela.

Nasiona chia są naturalnym źródłem:

  • Żelaza - pomaga w w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Magnezu - przyczynia się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia.
  • Wapnia - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Składniki

chia

Alergeny

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Sposób użycia

Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków.

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna
w 100g produktu
443kcal
1 861kJ
Tłuszcz, w tym: 30,74g
- kwasy tłuszczowe nasycone 3,33g
Węglowodany, w tym: 7,72g
- cukry 0g
Błonnik 34,4g
Białko 16,54g
Sól 0,04g

Zalecane warunki przechowywania

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kraj producenta

Polska

Targroch
B75A-VFT4
500 Przedmioty

13 innych produktów w tej samej kategorii: