Askorbinian sodu czysty 500g

37,09 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Nazwa: Askorbinian sodu
Synonimy: sól kwasu askorbinowego i sodu. Sodium ascorbate, buforowana
Gatunek: Czysty
Czystość: Czysty minimum 99,5%

Askorbinian sodu firmy Biomus to związek organiczny, który zalicza się do grupy askorbinianów. Stanowi połączenie soli kwasu askorbinowego i sodu. Powstaje na skutek procesu fermentacji glukozy i utleniania. Ma postać krystalicznego bądź też ziarnistego białego proszku. Przypomina trochę sól zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Jednak jest od soli trochę mniej słony. Kolejną ważną cechą jest to, że dobrze rozpuszcza się w wodzie. Poznaj najważniejsze cechy produktu!

Askorbinian sodu jest organiczny związek chemiczny uzyskiwany w procesie fermentacji glukozy przez działanie bakterii. Następnie przechodzi przez utlenianie. W wyniku tej aktywności otrzymuje doskonałe właściwości przeciwutleniające. Preparat jest zdecydowanie mniej kwaśny od kwasu askorbinowego. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W naturalnym środowisku askorbinian sodu występuje w warzywach i owocach, szczególnie cytrusach.

Askorbinian sodu działanie
Askorbinian sodu Biomus to bezzapachowy proszek o białej barwie i delikatnie słonym smaku. Ma działanie przeciwutleniające i stabilizujące. Dlatego skutecznie chroni żywność przed zepsuciem. Dobrze zabezpiecza przed jełczeniem tłuszczów podatnych na działanie tlenu. Zatem przyczynia się do zwiększenia ich trwałości. Przeciwdziała też brązowieniu obieranych warzyw i owoców. Pełni także rolę regulatora kwasowości. Zaletą askorbinianu sodu jest opóźnianie powstawania rakotwórczych nitrozoamin, które mogą tworzyć się w trakcie obróbki termicznej, na przykład smażenia mięsa.

Gdzie wykorzystuje się askorbinian sodu?
Ze względu na swoje właściwości askorbinian sodu czysty bez domieszek znajduje zastosowanie w produkcji artykułów żywnościowych. Wzbogaca je w witaminę C. W jednym gramie tego związku znajduje się około 889 mg kwasu askorbinowego. Co więcej, produkt dostarcza też sód. Dla porównania w tej samej dawce występuje blisko 111 mg tego składnika. Askorbinian sodu biomus dodaje się przede wszystkim do przetworów mięsnych, napojów, różnych konserw, a także wyrobów z mleka. Producenci wykorzystują związek jako składnik soli peklującej do mięsa. Ma właściwości konserwujące. Ponadto, odpowiada też za ładny kolor i zachęcający smak. Jest również znacznie chętniej wybierany niż witamina C. Wynika to z tego, że askorbinian sodu 1kg biomus dużo wolniej wchodzi w reakcję ze znajdującymi się w mięsie azotynami. Jest on dozwolony przez przepisy Unii Europejskiej jako dodatek do żywności pod nazwą askorbinian sodu e301. Zgodnie z zasadą quantum satis, a więc bez żadnego limitu. Jednak przy jego stosowaniu koniecznie trzeba uwzględniać dobrą praktykę produkcyjną (GMP).

Kraj producenta

Polska

RPOH-VJNH
701 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii: