Fasola Mung 1kg

13,59 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych, orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.
Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany? sojowym.
Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi").

Składniki:

Fasola mung

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Alergeny:

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Tabela wartości odżywczych:

Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 50g
Wartość energetyczna 1453 kJ/347 kcal 727 kJ/174 kcal 9%
Tłuszcz, w tym: 1,15 g 0,58 g 1%
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,35 g 0,18 g 1%
Węglowodany, w tym: 62,62 g 31,31 g 12%
- cukry 6,6 g 3,3 g 4%
Błonnik 16,3 g 8,15 g -
Białko 23,86 g 11,93 g 24%
Sól 0,04 g 0,02 g <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 50g %RWS w 100g
Potas 1246 mg 623 mg 62%
Fosfor 367 mg 184 mg 52%
Magnez 189 mg 95 mg 50%
Żelazo 6,74 mg 3,37 mg 48%
Cynk 2,68 mg 1,34 mg 27%

*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Kraj producenta:

Polska

Targroch
A4-8L T821-V7C9
506 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii: