Fasola czerwona - kolorowa orzeł 500g

13,09 zł
Brutto
Ilość
Dodaj do Ulubionych
W magazynie

  Zasady dostawy

Darmowa dostawa od 199zł

  Zasady zwrotu

Masz 14 dni na zwrot

Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24

To roślina jedyna w swoim rodzaju, z bardzo bogatą historią i nietuzinkowym wyglądem. Jest jednym z ulubionych składników zwolenników staropolskiej, patriotycznej kuchni. Widnieje na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazywana jest polską fasolą z orzełkiem, a nawet fasolą niepodległości. Kolorowa fasola orzełek to wyjątkowo lubiana odmiana, która wkrótce odzyska dawną popularność.

Jedna z wielu odmian
Pod kątem walorów smakowych lub prozdrowotnych fasolę z orzełkiem trudno odróżnić od jej bliskich krewnych. Jak wszystkie rośliny strączkowe zawiera bardzo dużo białka, dzięki czemu znakomicie zastępuje produkty mięsne w diecie wegetariańskiej. Jej smak jest subtelny, a konsystencja kremowa. Ten typ kolorowej fasoli bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach i potrawkach, podawany z gęsiną lub w towarzystwie czerwonego wina. Podczas gotowania charakterystyczny orzełek nie znika, lecz staje się mniej wyraźny i nieco blady. Z kolei woda, w której gotuje się fasola, nabiera intensywnego bordowego koloru. Tak jak w przypadku wszystkich strączków, ziarna z orzełkiem w koronie przed ugotowaniem powinny moczyć się w wodzie kilka, a nawet kilkanaście godzin. Warto ich spróbować i zaskoczyć domowników lub gości tym oryginalnie wyglądającym produktem.

Czerwona fasola Orzełek to bogate źródło łatwo przyswajanego białka, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso w wielu potrawach wegetariańskich, ale fasola sprawdzi się również w tradycyjnej kuchni.

Wysoka zawartość białka i błonnika pokarmowego. 

Czerwona fasola orzeł jest źródłem:
Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek

Składniki

Fasola czerwona "Orzeł"

Alergeny

W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna
w 100g produktu
288kcal
1 203kJ
Tłuszcz, w tym: 1,6g
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g
Węglowodany, w tym: 61,6g
- cukry 2,7g
Błonnik 15,7g
Białko 21,4g
Sól 0,05g

Zalecane warunki przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kraj producenta

Polska

Targroch
A4-3L TW0M-AJFG
505 Przedmioty

16 innych produktów w tej samej kategorii: