- Obecnie brak na stanie
Witamy w Organiczne24.pl
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
- Nowości
-
Żywność Ekologiczna
add remove Produkty śniadaniowe add removePrzekąski i słodycze add removeNapoje roślinne add removeMakarony, ziarna, sypkie add remove
-
Drogeria
add remove
Kosmetyki naturalne
add removeDo domu add remove -
Suplementy diety
add remove
Według potrzeb
add removeWsparcie układów i funkcji
add remove
Zakwas chlebowy żytni liofilizowany BIO 35g
- Napisz opinię o produkcie
Darmowa dostawa od 199zł
Masz 14 dni na zwrot
Bezpieczeństwo płatności gwarantowane przez Przelewy24
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.
Składniki
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)
Uwagi
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Zastosowanie
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu |
368kcal 1 558kJ |
Tłuszcz, w tym: | 1,7g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3g |
Węglowodany, w tym: | 83g |
- cukry | 1,1g |
Błonnik | 8,3g |
Białko | 9g |
Sól | 2,1g |
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj producenta
Polska